Etusivu > Tiilen valmistus > Tiiliteollisuuden uutuuksia 1800-luvulla

TIILITEOLLISUUDEN UUTUUKSIA 1800-LUVULLA


1800-luvun ensimmäisellä puoliskon tiiliteollisuudessa ei ollut suuria eroja edeltävän vuosisadan käsityövaltaiseen tiilenvalmistukseen nähden. Tehtaat olivat edelleen keskittyneinä eteläiseen Suomeen suurten asutuskeskusten ja vesistöjen läheisyyteen.

Vuosisadan jälkipuolen teollisella vallankumouksella oli suuri merkitys myös tiilentuotannon kehitykselle. Rautatiet tarjosivat uuden kuljetuskeinon ja sallivat tiilitehtaiden perustamisen aivan uusille seuduille rautateiden läheisyyteen. Uutta oli myös konevoimainen tiilenvalmistus, joka keskittyi toistaiseksi muuritiiliin.

Tiiliuunitkin kokivat uudistuksen, kun 1870-luvulla Suomeen saapui ensimmäinen rengasuuni. Tiilien valmistamisessa käytettävät koneet hankittiin Suomeen ensin Saksasta Richard Raupachin tehtaasta. 1882 lähtien niitä tuotiin myös Tanskasta F.L Smidth:ltä ja 1890-luvulla Ruotsin Svedalasta, AB Åbjörn Anderssonilta. Suurtiloilla alettiin tiilestä valmistaa salaojaputkia, mutta niiden teollinen valmistus aloitettiin ilmeisesti vasta seuraavan vuosisadan puolella.

Lue lisää:

Kuokkanen, Rauno; Leiponen, Kauko 1981: Suomen tiiliteollisuuden historia. Suomen tiiliteollisuusliitto r.y. Tiilikeskus Oy. Helsinki. s.206-216.Takaisin luetteloon