Etusivu > Tiilen valmistus > Saven hankkiminen ja esivalmistelu

SAVEN HANKKIMINEN JA ESIVALMISTELUT


Suomessa parasta tiilenvalmistussavea ovat laihat glasiaalisavet, jotka ovat jääkauden aikana kerrostuneet vesistöjen pohjiin.

Alunperin savea on kaivettu lapioilla ja kuljetettu tiilenvalmistuspaikalle kottikärryillä. Eemeli Winnari neuvoo 1925, että jos tehtaan vuosituotanto jää alle miljoonan tiilen, savi kannattaa kaivaa ja kuormata miesvoimin. Muuten savi kaivetaan kaivinkoneella ja kuljetetaan tehtaalle vaunuilla. Ensimmäinen ketjukauhakaivinkone hankittiin Suomeen 1904. Pistokauhakuormaajat ja kuorma-autot ovat tulleet käyttöön useille tehtaille vuoteen 1970 mennessä.

Ennen varsinaista tiilen valmistuksen aloittamista savea voidaan muokata esimerkiksi talvettamalla, kesättämällä, sumppaamalla, mädättämällä tai liettämällä. Näistä ainakin sumppaaminen, mädättäminen ja liettäminen liittyvät koneelliseen tiilenvalmistukseen.

Saveen sekoitetaan hiekkaa polkemalla. Kuva Museovirasto

Saveen sekoitetaan hiekkaa polkemalla.
Kuva Museovirasto

Keravan tiilitehtaalla savea nostetaan ketjukauhakaivinkoneella kuuppavaunuihin. Kuva Mauno Mannelin, Museovirasto

Keravan tiilitehtaalla savea nostetaan ketjukauhakaivinkoneella kuuppavaunuihin.
Kuva Mauno Mannelin, Museovirasto

Lue lisää:

Kuokkanen, Rauno; Leiponen, Kauko 1981: Suomen tiiliteollisuuden historia. Suomen tiiliteollisuusliitto r.y. Tiilikeskus Oy. Helsinki

Rakennustekniikan käsikirja osa 3. Pääjakso 2: Rakennusaineet ja –tarvikkeet. (toim.) Tenho Sneck. Helsinki 1970.

Spoof, Sanna Kaisa 1997: Savikkojen valtias. Jokelan Tiilitehtaan sosiaalinen ja fyysinen miljöö. Kansatieteellinen arkisto 43. Helsinki

Winnari, Eemeli 1925: Tiiliteollisuus. Helsinki.Takaisin luetteloon